Какво трябва да знаем за смесването на цветовете, когато рисуваме

Хубаво е, когато има кой да ни води и да ни насочва в рисуването. Поне в началото,  когато още изпитваме неувереност и имаме нужда да свикнем с платното, четката и боите.

Приятели, ние винаги ще сме до вас, за да ви помагаме по време на нашите сесии „Рисуване & Вино“, но от собствен опит знаем, че е по-приятно и по-малко стресиращо, когато част от „домашното е научено вкъщи“.

Ето защо сега заедно с вас ще си припомним основни неща, които са ни преподавани някога в часовете по Изобразително изкуство.

При смесването на цветовете за рисуване основното правило е, че съществуват три цвят, които не могат да бъдат направени чрез смесване на други цветове. Тези три (червено, синьо и жълто) са известни като основните/първичните цветове.

Смесване на основните цветове

Ако смесите два основни/първични цвята, създавате това, което се нарича вторичен цвят. Смесването на синьо и червено създава лилаво, червено и жълто прави оранжево, а от жълто и синьо ще получите зелено. Точният оттенък на вторичния цвят, който сте смесили, зависи от това кое червено, синьо или жълто използвате и пропорциите, в които ги смесвате. Ако смесите три основни цвята, получавате третичен цвят.

Какво да кажем тогава за черно-бялото?

Черно и бяло също не могат да бъдат направени чрез смесване на други цветове, но тъй като те не се използват при смесване на цветове за създаване на цветове, те се изключват от теорията за смесване на цветовете. Ако добавите бяло към цвят, го олекотявате и ако добавите черно го потъмнявате (въпреки че някои художници изобщо не използват черно).

Различни сини, червени и жълти

Да, можете да си купите различни сини, червени и жълти. Например, сините включват кобалтово синьо, церулово синьо, ултрамарин, парично синьо и пруско синьо . Червените включват ализарин малиново или кадмиево червено, а жълтите имат кадмиево жълта среда, кадмиево жълта светлина или лимонено жълто. Това са всички основни цветове, просто различни версии.

Кои конкретни първични цветове трябва да използвате?

Не става въпрос за това дали има правилен или грешен основен цвят за употреба, а по-скоро, че всяко синьо, червено и жълто е различно и при смесване се получава различен резултат. Всяка двойка праймери ще произведе нещо различно, а понякога само едва доловимо различен нюанс.

Започнете с триъгълника на теорията на цветовете

Разпечатайте триъгълния работен лист за смесване на цветове и го нарисувайте. Това е смесването на цветовете в най-основната му, първата стъпка на пътешествие с цвят.

Топли и студени цветове

Всеки цвят има определена принадлежност към това, което се наричаме топло и студено. Не е нещо, което е съвършено определящо, тъй като границата е много тънка. Но деленето на цветовете на топли и студени е важен елемент в смесването на цветовете, тъй като влияе на резултатите.

Като група червените и жълтите се считат за топли цветове, а синьото за студен цвят. Но ако сравните различни червени (или жълти или сини), ще видите, че има топли и студени версии на всеки от тези цветове (дори спрямо друг). Например, кадмиево червеният цвят определено е по-топъл от ализариновия пурпур (макар че ализариновият пурпур винаги ще бъде по-топъл от, да речем, синьо).

Значение на топлите и студени цветове

Важно е да се отбележи, че отделните цветове имат своята принадлежност към студената или топлата гама, което е важно при смесването на цветовете. Ако смесите два топли цвята, ще получите топъл вторичен цвят и обратно ако смесите два студени цвята, ще получите студен вторичен.

Например смесването на кадмиево жълта и кадмиево червена светлина създава топъл оранжев цвят. Ако смесите лимонено жълто с мализовия ализарин, получавате по-хладен, по-сив оранжев цвят. При смесването на вторични цветове не е касае само до пропорциите, в които се смесват двата основни цвята, но също така е хубаво да се знае какви гами произлизат от смесването на различните червени, жълти и сини.

Вторични цветове

Вторичните цветове са направени чрез смесване на два основни цвята: червен и жълт, за да получите оранжев, жълт и син, за да получите зелен, или червен и син, за да получите лилав.
Вторичният цвят, който получавате, зависи от пропорциите, в които смесвате двата първични елемента. Ако смесите три основни цвята, получавате третичен цвят. Вторичните цветове се правят чрез смесване на два основни цвята. Червено и жълто правят оранжево, червено и синьо правят лилаво, а жълто и синьо правят зелено.

Какви цветове ще произведат моите праймери/основни цветове

Червеното и жълтото винаги правят някакъв вид оранжево, жълто и синьо зелено, а синьото и червеното – лилаво. Действителният цвят, който получавате, зависи от основния цвят, който използвате (например дали е пруски син или ултрамарин, който смесвате с кадмиево червено) и от пропорциите, в които смесвате двата първични елемента. Оцветете цветна диаграма, в която записвате кои два цвята смесвате и (приблизителните) пропорции на всеки. Това ще ви осигури готова справка, докато стигнете до етапа, когато инстинктивно знаете какво ще получите.

Използване на първични цветове

Пропорциите, в които смесвате двата първични елемента, са важни. Ако добавите повече от едното, отколкото от другото, това ще се отрази на вторичния цвят. Например, ако добавите повече червено, отколкото жълто, завършвате със силен, червеникаво-оранжев; ако добавите повече жълто, отколкото червено, получавате жълтеникаво-оранжево. Експериментирайте с всички цветове, които имате – и запишете какво сте направили.

Смесване срещу закупуване на готови цветове

Смесването на цветовете ви дава гама от цветове с минимален брой туби боя (много полезно, когато рисувате извън студиото си). Ако използвате много определен цвят, вероятно ще решите, че е по-лесно да го купите в туба, отколкото да го смесвате отново и отново.
Но ще откриете, че винаги ще има случай, когато желаният от вас цвят просто не е готов, като например специално зелено за любимия ви пейзаж. Знанията ви за смесване на цветове ще ви позволят да адаптирате готово зелено към нужния нюанс.

Предимството на закупуването на предварително смесен цвят е, че сте сигурни, че ще получите идентичен оттенък всеки път. А някои едноцветни вторични цветове, като кадмиево оранжево, имат интензитет, който трудно може да се съпостави със смесените цветове.

Третични цветове

Кафявите и сивите съдържат и трите основни цвята. Те са създадени чрез смесване на трите основни цвята или първичен и вторичен цвят (вторичните цветове са направени от две първични цветове). Чрез промяна на пропорциите на цветовете, които смесвате, създавате различните третични цветове.

Най-лесният начин да смесите кафяво

Смесете основен цвят с допълващия му цвят. Затова добавете оранжево към синьо, лилаво до жълто или зелено към червено. Всяко от тях прави различен кафяв цвят, така че за пореден път съставете цветна диаграма, за да ви даде бърза справка.

Най-лесният начин да смесите сиво

Смесете малко оранжево (или жълто и червено) със синьо, след което добавете малко бяло. Винаги ще искате повече синьо, отколкото оранжево, но експериментирайте с количеството бяло, което използвате. Можете също да смесите синьо със земен цвят, като суров умбър или изгоряла сиена. С акварел нямате бяла боя; за да изсветлите сивото добавяте повече вода вместо бяла, но не забравяйте, че сивото ще бъде по-светло, когато изсъхне.

Защо вашите третични цветове продължават да се превръщат в кал

Ако смесите твърде много цветове, ще получите кал. Ако сивото или кафявото ви не излиза по начина, по който искате, по-скоро започнете отново, отколкото добавете повече цвят с надеждата, че ще се получи.

Допълващи цветове

Допълващ цвят на основен цвят (червен, син или жълт) е цветът, който получавате чрез смесване на другите два основни цвята. Така че допълващият се цвят на червеното е зелено, на синьото е оранжевото, а жълтото е лилавото.

Вашият коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment